's-Gravenzandelaan

maart 2021

Er is een prachtig appartementencomplex met 90 studentenwoningen gerealiseerd aan de ’s-Gravenzandelaan midden in Den Haag. Iedere woning is volledig zelfstandig, gasloos en voorzien van een eigen badkamer en keuken.

Eind 2019 is Vink Bouw gestart met de bouw en al snel zijn wij gestart met de eerste voorbereidingen om de diverse installaties in het appartementencomplex duurzaam en met het oog op de toekomst in te richten. Het project is uiteindelijk op 10 maart 2021 afgerond en in gebruik genomen door de studenten.

De duurzame lucht/water warmtepompen gebruiken de buitenlucht als bron om het complex te verwarmen. Indien er meer vermogen gevraagd wordt, zal de geïnstalleerde regeltechniek zorgen voor een automatische overschakeling op het gasloze CV-systeem. Het CV-systeem wordt niet gevoed door gas, maar door de PV-panelen op het dak. Voor de CV-installatie en de luchtbehandelingskast is er een technische ruimte ingericht tussen iedere twee woningen.

Op het dak zijn luchtbehandelingskasten geplaatst die zorgen voor ventilatie en de aanvoer van verse lucht. Het WTW-systeem dat gekoppeld staat, zorgt ervoor dat de verse lucht die binnen wordt gebracht, zoveel mogelijk op temperatuur is gebracht door de retourlucht. De woning koelt hierdoor niet af, dit zorgt voor een vermindering van de stookkosten en is beter voor het milieu.

BIM

Om dit project in goede banen te leiden is er gewerkt met BIM. BIM ‘Building Information Modelling’ geeft een digitale weergave van het bouwwerk. Informatie wordt in dit systeem gekoppeld waardoor er efficiënter gewerkt kan worden. Onze BIM-modelleur tijdens dit project Wesley van Leeuwen is zeer tevreden over deze nieuwe manier van werken. “Voorheen gebeurde het toch vaak dat de informatie niet goed gestroomlijnd was en dat niet alle betrokken partijen op de hoogte waren van aanpassingen. BIM zorgt ervoor dat de informatie áltijd voor alle partijen beschikbaar is. Een toekomstbestendige manier van werken als je het mij vraagt!”

Service & onderhoud

Burg Installatietechniek heeft de installatie geïnstalleerd, maar zal ook als onderhoudspartner verbonden blijven aan het complex. Zo zijn de bewoners verzekerd van 24/7 hulp bij storingen en calamiteiten.


's-Gravenzandelaan

De CV-installatie is gasloos! De installatie wordt gevoed door PV-panelen. 

's-Gravenzandelaan

Er is aan dit project gewerkt door:

Montage

Wessel Zonjee – Nico van Zelst – Brian Gorter – Bart van den Berg

Servicemonteur

Ronald Koning

Regeltechnicus

Dylan Koning

BIM-modelleur

Wesley van Leeuwen

Werkvoorbereider

Jeroen van Dijk - Wesley van Leeuwen

Projectleider

David van den Burg