Update III - De Meelfabriek

juni 2024

Het project Meelfabriek in Leiden is al geruime tijd in ontwikkeling en heeft tot doel om deze historische panden nieuw leven in te blazen met een mix van wonen, werken en cultuur. Dit ambitieuze project omvat meerdere gebouwen, waaronder het Meelpakhuis en het Silogebouw, die beiden een duurzame en moderne herbestemming krijgen.

Het Meelpakhuis
Het Meelpakhuis, een historisch gebouw, wordt in fases opgeleverd, met commerciële- en culturele ruimtes op de begane grond en daarboven 16 lofts en 2 penthouses. Deze mix zorgt voor een dynamische omgeving waar wonen en werken samenkomen.

Duurzaamheid in het Meelpakhuis
Het Meelpakhuis maakt gebruik van duurzame energiebronnen. De warmte komt uit de bodem, wat zorgt voor een milieuvriendelijke verwarming. Elk appartement heeft een eigen boiler, warmtepomp en warmte-terugwininstallatie (wtw). Het gebouw is ook voorzien van vloerverwarming, wat bijdraagt aan een gelijkmatige warmteverdeling en energiezuinigheid.

Dit Rijksmonument uit 1937 wordt hiermee niet alleen gerenoveerd, maar ook klaargemaakt voor een duurzame toekomst.

Historische elementen en moderne comfort
Naast de duurzame aspecten blijft de historische charme van het Meelpakhuis behouden. Het gebouw is een Rijksmonument en wordt zorgvuldig gerenoveerd om zijn oorspronkelijke uitstraling te bewaren. Een opvallend kenmerk is de ‘wokkel’ in het trappenhuis, een architectonisch element dat zowel esthetisch als functioneel is.

Volgende stap: Het Silogebouw
Na het Meelpakhuis richt het team zich nu op het Silogebouw. Dit gebouw, met een rijke geschiedenis, krijgt een nieuwe bestemming gericht op moderne en duurzame woon- en welzijnsvoorzieningen.

Elk appartement in het Silogebouw krijgt een eigen boiler, warmtepomp en wtw-installatie. De appartementen worden voorzien van vloerverwarming, wat zorgt voor comfort en energie-efficiëntie. Op het dak komen warmtepompen, wat helpt bij het verduurzamen van het gebouw.

Multifunctionele ruimte in het Silogebouw
De werkzaamheden aan het Silogebouw zijn al begonnen. De begane grond wordt ingericht als wellnessruimte, waar bewoners en bezoekers kunnen ontspannen. De eerste verdieping wordt een technische ruimte voor de spa- en wellnessfaciliteiten. Boven deze voorzieningen komen 33 appartementen en 2 penthouses, uitgerust met moderne technologieën voor duurzaam wonen.

Update III - De Meelfabriek

Historie en moderne duurzaamheid.

Update III - De Meelfabriek

Er wordt aan dit project gewerkt door

Montage: Richard Slagmolen – Nico van Zelst

Service: Arend Scheepmaker – Don van Leeuwen – John van Schooten – Martijn Lagendijk

Regeltechnici: Henk Noort – Dylan Koning

Werkvoorbereider: Stéphane Lepelaar

Projectleider: Kees van Leeuwen

Opdrachtgever: Van der Wiel Bouw