Het Voormalig Weeshuis, Leiden

Hoe realiseer je moderne ventilatie in een historisch monument? Deze uitdaging ging Burg Installatietechniek in 2009-2010 aan in een van de grootste historische monumenten van Leiden: het voormalig weeshuis. 

Het weeshuis kent een zeer rijke historie; de oudste delen van het complex stammen uit de 15e eeuw. Het complex is verbouwd tot een Kinderrechtenhuis en een Archeologisch centrum. Bij het inpassen van de nieuwe functies en de bijbehorende installaties was het uitgangspunt het reversibel aanbrengen van wijzigingen. Anders gezegd; het weeshuis moet altijd terug te brengen zijn naar zijn originele staat.

Naast de gebruikelijk moeilijke opgave om modern gebruik mogelijk te maken in een hoogwaardig historisch monument zijn bijzondere oplossingen gekozen voor het integreren van installaties in het oude weeshuis. Zo realiseerden wij een (on)opvallende aanpassing door de luchtbehandelingsinstallatie te plaatsen in één van de kappen van het monument.

Het Weeshuis

"(on)opvallend modern in een historisch kapje"

Het Weeshuis

De vroegere hoge kap van de zuidvleugel werd begin 20ste eeuw gesloopt; dit leidde tot een zeer detonerend beeld. Door deze kap in zijn oorspronkelijke vorm te reconstrueren ontstond er een nieuwe zolder waarin de luchtbehandelingsinstallatie kon worden opgenomen. Hierdoor werd het mogelijk om, zonder inbreuk op de beeldbepalende historische elementen, het gebouw te voorzien van moderne installaties.

Naast de luchtbehandelingsinstallatie is het voormalig Weeshuis voorzien van centrale verwarming. We plaatsten Fancoil-units, regelbaar per ruimte, en een centrale gekoeldwaterinstallatie. De installaties worden beheerd en bediend via het gebouwbeheersysteem.

Projectleider: Gerard Caspers