De Meelfabriek

maart 2018

De meelfabriek is een industrieel complex gevestigd aan de Zijlsingel in Leiden. Zoals de naam al prijsgeeft, werd hier ooit meel geproduceerd. Verschillende soorten graan werden per boot aangevoerd over de aangrenzende singels. De stoommeelfabriek werd in 1884 opgericht en moest in 1988 om bedrijfseconomische redenen de deuren sluiten. Het complex is nu één van de belangrijkste overblijfselen van het rijke industriële verleden van Leiden. Het is een historisch herkenningspunt in de stad en maakt deel uit van het Nederlands industriële erfgoed.

Na jaren van leegstand wordt er nu hard gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het historische herkenningspunt. Er wordt invulling aan gegeven met functies en gebouwen die net even anders zijn. Het gaat bijvoorbeeld om luxe loftappartementen, bijzondere winkeltjes, creatieve ondernemers, een hotel met wellness en studentenwoningen. Voor meerdere delen van het complex, in verschillende fases, heeft Burg Installatietechniek in opdracht van Van der Wiel Bouw de taak gekregen om de klimaatbeheersing te ontwikkelen en uit te voeren. 

De Meelfabriek

"eigentijdse bestemmingen in een historisch industriële atmosfeer "

De Meelfabriek

Eén van de gebouwen in het complex is het totaal gerenoveerde en deels gerestaureerde kantoorgebouw wat in februari 2018 opnieuw in gebruik werd genomen. Dit kantoor is voorzien van een duurzaam systeem voor warmte- en koudeopwekking:

  • Een robuust gesloten bodemenergiesysteem met bodemcollectoren
  • Een LT-verwarmingssysteem door de toepassing van warmtepompen en ventilator-convectoren met EC-motoren en hoog-inducerende plafondroosters
  • Een passief/ actief koelsysteem door een ingenieuze inzet van het LT (laagtemperatuur) verwarmingssysteem
  • Een MT (middentemperatuur) verwarmingsschil met vlakke paneelradiatoren langs de buitenschil en een bivalente warmteopwekking met inzet van een (hulp) cv-ketel. 

Het toepassen van de MT-verwarmingsschil was noodzakelijk vanwege het feit dat de monumentale (enkelwandige) stalen kozijnen die het gebouw van oorsprong bevatte zijn gerestaureerd en herplaatst. Dankzij de hierboven duurzame warmte/koude-opwekking en de bouwkundige isolerende maatregelen heeft het rijksmonument nu een energielabel A.