De Kuifmees

september 2021

De vier gevels (Noord, Oost, Zuid, West) kunnen onafhankelijk van elkaar gekoeld en verwarmd worden! Dat maakt dit project tot iets bijzonders! Om dit te realiseren hebben wij in ZorgSpectrum ‘De Kuifmees’ in Nieuwegein zes bronwarmtepompen, vloerverwarming, een open verdeler en vier buitenvoelers geplaatst, aangesloten en ingeregeld.

De buitenvoelers op de vier gevels bepalen of er gekoeld of verwarmd moet worden. Het systeem schakelt automatisch over op verwarmen of koelen, per gevel én weersafhankelijk. Zo kan het zijn dat de Zuidgevel gekoeld wordt en dat tegelijkertijd de Noordgevel wordt verwarmd.

De open verdeler – in de WKO-ruimte - regelt de temperatuur van het water dat rondgaat in het systeem. Op het moment van koelen, zorgt de warmtepomp ervoor dat er een temperatuur van minimaal 17 graden wordt gehaald. Bij een lagere watertemperatuur gaat de vloer namelijk condenseren. Aangezien er sprake is van passieve koeling, wordt enkel gebruik gemaakt van de koude uit de grond en niet van actieve koeling.

Wanneer er door een bepaalde gevel om warmte wordt gevraagd, wordt er door de regeltechniek die wij hebben geplaatst, de kleppen omgezet. Het leidingwerk waar het koude water in rondgaat wordt afgesloten en het leidingwerk met warm water wordt opengezet. Om het water te verwarmen wordt er warmte uit de grond gebruikt om dit proces zo duurzaam mogelijk te maken.

Om te voorkomen dat er teveel lucht in het gesloten systeem komt, hebben we ook een vacuümontgasser geplaatst. Deze ‘ontgasser’ is continu bezig om zoveel mogelijk

lucht uit het systeem te halen en vult automatisch het systeem weer bij, nadat het water is ontgast.

De Kuifmees

“Locatie ‘De Kuifmees’ wordt automatisch duurzaam verwarmd of gekoeld door de bronwarmtepompen. Ook kunnen de 76 studio’s apart van elkaar de temperatuur regelen!”

De Kuifmees

Er is aan dit project gewerkt door:

Montage

Frank Houtman - John van der Klugt

Servicemonteur

Arend Scheepmaker - Don van Leeuwen - Ewout Rodermond

Regeltechnicus

Dylan Koning - Henk Noort

Werkvoorbereider

Stephané Lepelaar

Projectleider

Kees van Leeuwen